Over

MOI OSKERDERS


In de meeste dorpen rondom Usquert en in de rest van onze provincie zijn de laatste tijd energiecoöperaties opgericht die met zonnepanelen of met windmolens duurzame energieopwekken. Usquert kan daarbij natuurlijk niet achterblijven! Vorig najaar zijn we gestart als één van de initiatieven vanuit ‘Doen! Kansen voor Usquert’. Daarna hebben we ons gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelangen. Nu is het tijd geworden dat we ons aan Usquert voorstellen, en aan jullie vertellen wat onze plannen zijn.


EnergieUQ is...

 een initiatief van Truus Durieux, Mirte de Bruijne, Nick Meertens en Koert van der Molen. Wij wonen in Usquert en hebben een gezamenlijke interesse in duurzaamheid en in de energietransitie. We gaan daarom werken aan het opwekken van duurzame energie en aan energie opslag voor als de wind niet waait en de zon niet schijnt. En, omdat het oog ook wat wil, gaan we ervoor zorgen dat de wereld er door de energietransitie straks ook nog een stukje mooier uitziet. Afgelopen november zijn we gestart. Sindsdien heeft de regering in Den Haag van zich laten horen; de gaskraan gaat dicht en er wordt serieus werk gemaakt van de energietransitie. Daar zijn we blij mee, want dat versterkt onze doelstelling.


EnergieUQ wil...

dat in Usquert geleidelijk aan minder, en uiteindelijk helemaal geen aardgas meer gebruikt wordt. Met duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water gaan we bijdragen aan de energiebehoefte van Usquert. Op een aantal Usquerder daken liggen al zonnepanelen, maar in onze ogen mag het hier niet bij blijven. Wij willen op grotere schaal zonne-energie opwekken, voor en door Usquerders! Zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 2020 willen wij hiervoor 200 zonnepanelen in gebruik nemen. We gaan alle dorpsbewoners de mogelijkheid bieden aan dit eerste project van EnergieUQ mee te doen.


EnergieUQ is ondertussen...

in gesprek met een ondernemer die graag wil meewerken door één van zijn daken beschikbaar te stellen. Daar zijn we erg blij mee, want het vinden van een geschikt dak is het lastigste deel van dit soort initiatieven. De exploitatie van het zonnedak gaan we aanpakken met een postcoderoosregeling. Deelnemers krijgen daarbij een vrijstelling van energiebelasting waardoor je een goed rendement over je inleg ontvangt. Hoe dit precies werkt leggen we piekfijn uit aan iedereen zodra de plannen voor het dak definitief zijn. De coöperatie moet nog officieel opgericht worden. Daarbij worden we met raad en daad bijgestaan door de Groninger Energiekoepel (GrEK).


EnergieUQ gaat...

de komende tijd verder met de voorbereidingen voor een gemeenschappelijk dorpszonnedak. In de tweede helft van het jaar gaan we de voorbereidingen afronden en beginnen met de uitvoering, zodat de eerste stroom in het voorjaar van 2019 opgewekt kan worden. Ondertussen blijven we mogelijkheden verkennen en plannen maken voor nieuwe projecten. Houd onze website of facebookpagina in de gaten voor nieuws rondom EnergieUQ. Je kunt de contactknop op de website gebruiken om je vragen aan ons te stellen!